Team

De oprichters: André, Harry & Baud
De oprichters: André, Harry & Baud

Baud Schoenmaeckers

In de jaren negentig ben ik als ondernemer begonnen met het opzetten van een communicatiebedrijf over klimaatverandering. Onder de noemer 'practice what you preach' heb ik het pand waarin Synergos Communicatie zat (en nog steeds zit) gekocht om te verduurzamen. Dit kent twee kanten: Energetisch en daarmee een (bescheiden) bijdrage leverend aan de doelstelling van de gemeente Haarlem 'Klimaatneutraal 2030'. En sociaal maatschappelijke verduurzaming; wat kan het pand betekenen voor mens en omgeving? Samen met André en buurtbewoners hebben we de Buurtcoöperatie Duurzaam Garenkokerskwartier opgezet, zijn we met de gemeente een reeks masterclasses gaan doen en werden we gevraagd een Haarlems Pakhuis de Zwijger op te zetten. Dat hebben we even onderzocht, maar waarom zou je zo'n succesvol instituut 20 km verderop nogmaals opzetten? We zijn met diverse tafels begonnen - mensen van uiteenlopende pluimage die dezelfde vragen kregen waarover werd gediscussieerd en vraagstelling voortkwam. Er ontstonden interessante dwarsverbanden en projecten om de stad te helpen een beetje beter te maken. Het was het begin van de Stadsgarage - het IQ van de stad aanwenden. We gingen ons richten op sociaal ondernemers en werden in 2016 gevraagd mee te doen aan een EU-programma Interreg2Seas. Dit SSENT (linkje naar Spark Social Enterprise)) programma loopt tot 2020. Doel was om door innovatie sociaal ondernemers een betere positie te geven in de EU.

Mijn persoonlijke drive is dat alles wat ik doe, een positieve impact moet hebben. Naast de Stadsgarage verder brengen in de regio, ben ik bezig met het opzetten van een accelerator programma in verschillende Afrikaanse landen. In samenwerking met een pan-Afrikaanse universiteit werken we aan een programma om afgestudeerde landouwstudenten op te leiden tot landbouw ondernemer. De impact is groot want werkeloosheid in Afrika varieert van 17% gemiddeld tot 94% lokaal - in Zimbabwe bijvoorbeeld.

André Brasser

Of het nu in de stad is of daarbuiten, ik ben graag in een mooi landschap. Zo simpel is mijn drijfveer om me bezig te houden met sociaal en circulair ondernemerschap. Mijn hele loopbaan heb ik gewerkt met organisaties die diensten en producten ontwikkelen waarmee de omgeving en de mensen die er wonen beter af zijn. En daarbij heb ik geleerd dat je veel maatschappelijke problemen op een bedrijfsmatig manier kunt aanpakken. Dat geeft innovatie en inspiratie. En heet sociaal, circulair of 'betekenisvol' ondernemen.

Ik heb daaraan gewerkt bij uiteenlopende partijen in verschillende rollen als onderzoeker, docent, journalist, communicatiemanager, ondernemer of projectleider. Hierdoor ken ik veel van de bedrijven en organisaties die op zoek zijn naar 'betekenisvol ondernemen'. En belangrijker nog, de mensen binnen die organisaties en de starters daarbuiten. Zij willen iets doen, maar hoe, wat en waarom, is vaak een vraag.

Die mensen verder brengen, dat was voor mij de belangrijkste reden om de Stadsgarage op te richten. Daarin zit alle kennis, netwerk en ervaring uit de omgeving samengebald. Om kansen te ontwaren, problemen te doorgronden, oplossingen te bedenken en de partijen te vinden die nodig zijn om plannen tot realiteit te maken. Daarmee kan ik hen helpen om sneller succesvol te worden. En onze omgeving nèt weer een beetje mooier te maken.

Harry Damave

"Vanaf de start van mijn "carrière" ben ik bezig met het verbinden van mensen om vraagstukken op te lossen. Het onderwerp van het vraagstuk vind ik boeiend en het zoeken naar de oplossing ervaar ik als een samenspel.

Een persoonlijke informele aanpak past het beste bij mij. Ik krijg van anderen terug dat ik snel het vertrouwen weet te wekken. Mijn analytisch vermogen stelt mij bovendien in staat om gewenste resultaten te boeken richting financiële-, procesmatige- en/of sociale doelstellingen.Met mijn ruime ervaring in MKB- en grootbedrijf, lever ik mijn beste werk op het snijvlak waar mensen, (verander)processen en technologie elkaar ontmoeten. Ik pak zaken daarbij ondernemend en bij voorkeur vernieuwend aan. Mijn kracht - en grootste plezier - ligt in het maken van verbindingen; tussen mensen en organisaties onderling.Ik gun anderen graag het applaus. Als het even kan, werk ik met een vleugje humor en een gezonde dosis relativeringsvermogen, maar altijd pragmatisch en gericht op toegevoegde waarde.

Bij de Stadsgarage kan ik mijn opgedane ervaringen ( de successen & leermomenten) inbrengen om de wereld een beetje mooier te maken."

Nigel Kemkes

In mijn nog korte 'loopbaan' heb ik mij altijd geïnteresseerd in de wereld waarin we leven. In mijn studie, Business Studies, werd ook steeds meer aandacht besteed aan onderwerpen zoals sociaal, duurzaam en circulair ondernemen. Toen ik de kans kreeg om naast mijn studie ervaring op te doen bij de Stadsgarage, twijfelde ik geen moment. Door mijn ondersteunende rol bij de verschillende projecten ben ik veel in contact met de sociaal ondernemers en stakeholders, die allemaal een gezamenlijke drijfveer hebben: onze wereld samen een beetje mooier maken. Die drijfveer inspireert, motiveert en maakt mij bewust van het feit dat iedereen op zijn eigen manier kán bijdragen aan die 'mooiere' wereld. Naast de projectondersteuning houd ik mij graag bezig met de communicatie, waarbij ik mijn opgedane kennis vanuit Business Studies in de praktijk kan brengen. Ik draag met enthousiasme mijn steentje bij en krijg daar een grote portie inspiratie, kennis en leerzaamheid voor terug.