De veerkracht van een internationale ploeg

19-02-2019

Een uitdagende wending binnen het Spark Social Enterprise programma stelde eind 2018 de veerkracht van onze internationale ploeg op de test. Niet geruisloos, maar 'smoothly' gingen we over naar 2019. 

Lees het verhaal van Baud Schoenmaeckers.

Werken binnen een EU programma zit vol verrassingen. De meeste zijn goed - en heel soms zit er een 'nasty one' tussen. Zo kregen we in de nadagen van 2018 te horen dat onze lead partner van SSENT koppie onder was. Wat echt naar is omdat zo'n leidende partij er ook voor zorgt dat de financiën worden uitbetaald. In ons geval toch al gauw van bijna een jaar werk. Even slikken.

En dan kan ik niet anders melden dan dat wij een geweldig internationaal team hebben - twee Belgische partners, Sociale Innovatie Fabriek en De Punt, en twee Engelse, University of Brighton en West Sussex County Council. In oktober hielden we twee telefonische noodconferenties over de kwestie waarin we unaniem aangaven het programma door te willen zetten - er is zoveel bereikt! Ana van de County of Sussex wierp zich op als crisis-projectleider en binnen twee weken hadden de Brighton Universiteitsmannen het intern geregeld dat zij het lead-partner stokje zouden overnemen. Op deze plek dus chapeau voor de University of Brighton; we gaan gewoon door, centen zijn (bijna) geregeld.

Zo gingen we niet geruisloos, maar wel 'smoothly' over van 2018 in 2019. Op 18 en 19 januari kwamen alle SSENT teams in Brussel samen. Mét een selectie van de 75 sociaal ondernemers die we met het accelerator programma hebben begeleid. Hier werden de eerste resultaten van de Open Innovation Group (OIG) gepresenteerd. Waarbij ik graag een pluim wil uitdelen aan Yvonne Haneman die voor de Stadsgarage de OIG heeft opgezet, uitgebouwd, deelnemers erbij heeft betrokken en positieve resultaten heeft laten zien. Ik was blij verrast met de presentatie van Manon Juliette - kijk op haar website.

En dan is die 'nasty one' weer gauw vergeten. We, het hele team van de Stadsgarage maken ons op om een vervolgprogramma op te zetten voor sociaal ondernemers. Of zoals we met gevoel voor understatement plachten te zeggen - we werken aan een tweede klasje. Blijf ons volgen.

Baud Schoenmaeckers