Doet jullie energiecoöperatie mee aan deze duurzame campagne?

29-03-2022

In Nederland zijn naar schatting zo'n 3 miljoen oudere koel-vriesapparaten in huis die sterk vervuilend zijn en veel energie verbruiken. Daarom is het belangrijk dat we werk maken van het inzamelen en recyclen van oude koelkasten, vriezers en koel-vriescombinaties.

In mei en juni 2022 loopt een landelijke campagne, gebaseerd op een punt uit Urgenda's 54-puntenplan en gesubsidieerd door Het Rijk. Mensen die hun oude koelkast of vriezer inleveren, krijgen van de winkel of webshop 35 euro retour bij aanschaf van een nieuw, energiezuinig exemplaar.

Als energiecoöperatie kunnen jullie deze actie ondersteunen door deze bij jullie leden en afnemers onder de aandacht te brengen. Ook willen we jullie vragen om een stap extra te zetten om mensen te helpen deelnemen aan deze actie.

Waarom is inleveren zo belangrijk?

Met de juiste inzameling van oude koelkasten en vriezers kunnen we in Nederland 0,4 megaton uitstoot CO₂ (-equivalenten) besparen.

• Veel oudere koelkasten en vriezers bevatten nog de schadelijke gassen CFK of HFC. Deze gassen zijn inmiddels verboden omdat ze de ozonlaag aantasten en zeer sterke broeikasgassen zijn (5.000 keer zo sterk als CO₂).

• Nieuwe koelkasten en vriezers zijn veel zuiniger. Je oude koelkast inleveren is dus niet alleen beter voor de volksgezondheid en het klimaat, maar op termijn ook voor de portemonnee. Vergeleken met moderne varianten verbruiken oudere, minder energiezuinig ontworpen koelkasten zo'n 220 kWh per jaar méér. Met de energieprijzen van begin 2022 is dit bijna 80 euro op jaarbasis.

• Oude koelkasten en vriezers kunnen uitstekend worden gerecycled. Dan kunnen de grondstoffen van deze oude apparaten benut worden voor nieuwe. Dat is duurzamer dan nieuwe grondstoffen delven.

Deze actie is één van de punten uit het 54-puntenplan van Urgenda om energie te besparen en uitstoot te verminderen (punt 43). Goed voor portemonnee en klimaat, en het maakt ons minder afhankelijk van andere landen zoals Rusland. Op tegengas.nu vindt u meer ideeën om aardgas en andere bronnen van energie te besparen.

Jullie hulp is nodig

We hopen dat de campagne zoveel mogelijk mensen over de streep haalt, voor een zo groot mogelijke klimaatwinst. Jullie kunnen op twee manieren helpen:

1 Help deze actie verspreiden in mei en juni

Zet de actie alvast op de communicatie­kalender. Beeldmateriaal inclusief tekstvoorstel is beschikbaar in de toolkit. Vanaf 1 mei is de campagnesite koelkastinruilen.nl te bezoeken.

2 Help mensen meedoen aan de actie

Veel minima zouden baat hebben bij een besparing van 80 euro per jaar. Maar door inflatie en gestegen prijzen voor o.a. energie zijn zij niet in staat om te investeren in een nieuwe koelkast. We vragen jullie om deze mensen extra te ondersteunen. Trek bijvoorbeeld bij de gemeente aan de bel voor een extra kortingsactie, kijk of jullie zelf financiële regelingen kunnen aanbieden of de inruilpremie verdubbelen, en verken de mogelijkheden om een gezamenlijke inkoopactie starten.

Elke besparing telt! De laatste rapporten van IPCC zijn ronduit alarmerend. Willen we onder de 1,5 graad opwarming van de aarde blijven, dan moeten we elke manier om uitstoot te voorkomen met beide handen aangrijpen en de energierekening omlaag brengen. Het inleveren van een oude koelkast is dan een 'quick win'. Helpen jullie mee?