Gemeente Haarlem tekent Manifest Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen

29-11-2022

Op 24 november ondertekende de gemeente Haarlem samen met alle ministeries, alle waterschappen, 5 provincies, ruim 40 gemeenten en een aantal andere organisaties, het nieuwe landelijk manifest Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen.

Nederlandse overheden geven jaarlijks gezamenlijk voor ruim € 85 miljard uit aan producten, werken en diensten, waarvan de gemeente Haarlem zo'n € 350 miljoen voor haar rekening neemt. Als Nederlandse overheden samen de juiste, duurzame keuzes maken, vormen zij als geheel een krachtig netwerk.

Een duurzame en sociale wereld

Met dit nieuwe manifest geeft Haarlem samen met de deelnemende overheden een impuls richting een duurzame, sociale wereld. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan het gebruik van tweedehands producten bij bijvoorbeeld grond-, weg- en waterbouw of het duurzaam, circulair en energieneutraal renoveren van overheidsgebouwen. Maar bijvoorbeeld ook standaard vegetarisch eten aanbieden in bedrijfsrestaurants, gerecyclede meubels gebruiken bij de inrichting van kantoren, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aannemen, of gerecycled textiel gebruiken voor uniformen.

Je leest hier meer over het manifest.