Komen jullie hutten bouwen?

19-05-2020

Naast dat Bas van Haastrecht als adviseur is verbonden aan de Stadsgarage is hij sinds begin dit jaar ook ondernemer in Palènpa. Deze doorstart-up zit in de huttenbouw. De naam Palènpa komt van de houten palen en panelen waar de hutten uit bestaan. Met bouten en moeren worden die aan elkaar verbonden. Een soort mega Lego. Met korte palen bouw je een hut, met lange panelen een toren. Ook zijn er bruggen en ladders zodat je een prachtig fort in elkaar kunt zetten.

Sociale onderneming
Palènpa is opgezet als sociale onderneming. In de statuten staat 'stimuleren dat kinderen vrij spelen en zo bijdragen aan hun fysieke, mentale en sociale ontwikkeling' als doel benoemd. Om dat te duiden: in 30 jaar tijd is de speeltijd in de jeugd van kinderen afgenomen van 17.000 naar 1.500 uur. Er wordt dus steeds minder buiten gespeeld. De helft van de ouders wil ook dat hun kinderen vaker buiten spelen (en minder schermtijd hebben). Zeker het zogeheten 'risicovol spel' krijgt daarbij de laatste jaren meer aandacht. Spel waarbij kinderen spelenderwijs leren dat er risico's bestaan, draagt bij aan hun ontwikkeling. 

(Leestip: het hoofdstuk Homo Ludens uit Rutger Bregman's De Meeste Mensen Deugen. Ook te vinden op De Correspondent)

Behalve het maatschappelijke doel dat leidend is voor Palènpa wordt ook in de productie naar duurzame aspecten gekeken. Sowieso zorgt de herbruikbaarheid van het materiaal voor een zeer lange levensduur. De hutten worden niet na één keer gesloopt en/of verbrand, maar kunnen jarenlang opnieuw worden opgebouwd.

De productie van de hutten vindt plaats bij 50|50 Workcenter, de timmerwerkplaatsen van het Leger des Heils. Daar doen mensen met afstand tot de arbeidsmarkt relevante werkervaring op.

Palènpa Park
Het idee van Palènpa was om vooral materialen te produceren en te gaan verkopen aan bijvoorbeeld campings, recreatieparken en buitensportbedrijven. En toen kwam corona... Veel van die bedrijven hebben het nu zwaar en zijn voorzichtig met investeringen. En dus moest ook Palènpa op zoek naar andere verdienmodellen.

Met de verruiming van de regels voor met name kinderen tot en met 12 jaar ontstonden weer kansen. Sinds kort is op Landgoed Kleine Vennep in Nieuw-Vennep een Pop-Up versie van Palènpa Park geopend. Gezinnen en kinderpartijtjes krijgen daar een eigen bouwkavel toegewezen (op ruime afstand van anderen) waar ze 4 uur lang hutten kunnen bouwen, onder toezicht van de ouders. Een coronaproof uitje.

Voor de landgoedeigenaar - die werd geconfronteerd met afgelaste evenementen - levert het ook een nieuwe activiteit in zijn lege agenda op. Een mooi voorbeeld van hoe deze tijd tot verrassende oplossingen leidt.