Meer sociaal ondernemen in Vlaanderen en Nederland, maar hoe?

13-11-2019

Op zoek naar antwoorden in grootsteden
Rotterdam (17 december 2019) en Antwerpen (16 januari 2020)

Armoede, migratie, hardnekkige werkeloosheid, de vraagstukken zijn vergelijkbaar, maar de aanpak? In zowel Antwerpen als Rotterdam wint sociaal ondernemerschap aan belang om maatschappelijke problemen aan te pakken. Wat gebeurt er in beide grootsteden en hoe kunnen we daarvan leren? Wat doen de Vlamingen anders dan de Hollanders?

In het Europese Spark Social Enterprise programma werken Vlaamse en Nederlandse partijen samen om sociaal ondernemerschap te versterken aan beide zijden van de grens. Na eerdere stadssafari's in Haarlem en Gent, organiseren we nu een tweedaagse uitwisseling tussen Antwerpen en Rotterdam. We gaan de stad in om de acties te bespreken op de plek waar het gebeurt: bij sociaal ondernemers zelf.

Bent u beleidsmedewerker bij gemeente, provincie of andere overheid; werkt u bij een maatschappelijke organisatie of fonds, bent u impact investeerder of bent u op andere wijze professioneel actief om sociaal ondernemerschap te benutten en versterken, dan is dit een uitgelezen mogelijkheid om uw 'peers' te ontmoeten en te leren van hun ervaringen.

Schrijf je gratis in voor de Rotterdam-Antwerpen Stadssafari's, de Holland-België van het sociaal ondernemerschap. Op 17 december in Rotterdam en 16 januari in Antwerpen. Geef aan welke stad je kiest, beiden is ook mogelijk. Het aantal plaatsen is beperkt, dus wees er snel bij!

Helaas! Beide stadssafari's zitten VOL. Bij vragen kunt u contact opnemen met info@stichtingstadsgarage.nl 

De Stadssafari's zijn georganiseerd op suggestie van de deelnemers aan de uitwisselingen in oktober 2017 in Gent en maart 2018 in Haarlem.


Programma Rotterdam - 17 december

09:00 Inloop bij Heilige Boontjes (koffieshop gerund door mensen met een beperking of strafblad)

09:30 Start van het programma

De nulmeting

Introductie van de Vlaamse en de Hollandse deelnemers en de activiteiten die zij ondernemen. 

Kennismaking en kick-off

Kennismaking met de mensen en het werk van Heilige Boontjes & Kick-off van de dag door Voor Goed. De Rotterdamse Impact Agency die mensen met ideeën voor de Stad bij elkaar en verder brengt. 

Naar Het Gemaal op Zuid, het huis van de Afrikaanderwijk Coöperatie

In gesprek met Annet van Otterloo van de coöperatie. Hoe zij opdrachten verwerven en met de inzet van bewoners inkomsten voor de wijk binnen halen. De winst investeert de coöperatie aan lokale culturele activiteiten of scholing. Welke samenwerking en ondersteuning door overheden en anderen is daarvoor nodig? Inclusief een blik door de ogen van studenten van de Hogeschool Rotterdam. 

House of Hope - sociaal initiatief in Rotterdam Zuid

Om de tafel met Cor Hubach waar wijkbewoners terecht kunnen voor gewoon een keer een kop koffie tot en met regelmatige afspraken om hardnekkige problemen aan te pakken, zoals werkeloosheid. Welke rol ligt daar voor overheden en andere partijen om House of Hope nog meer mensen te laten aansluiten bij de maatschappij? Ook hier met bijdrage van studenten van de Hogeschool Rotterdam.

De eindmeting

Reflectie op de bezochte cases. Wat steken we van elkaar op? Oogst van indrukken, ideeën en activiteiten. Welke toekomstige acties kan je opzetten?

13:00 Lunch - verzorgd door medewerkers van Het Gemaal

14:45 Finish

Afsluitende borrel

16.30 Einde programma 

Programma Antwerpen - 16 januari

09:00 Inloop bij Permeke (eetcafé van de bibliotheek van Antwerpen, uitgebaat door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt van MetSense)

09:30 Start van het programma

Kennismaking en nulmeting

Jan Van Roie van Sense licht de diversiteit aan horecaprojecten toe die zij ontwikkeld hebben om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op te leiden, tewerk te stellen en te laten doorstromen. Dat het MetSense menens is, mag blijken uit het indrukwekkende traject dat zij op korte tijd hebben afgelegd. Sociaal ondernemen met ambitie!

We horen ook het verhaal van PEP!, het aanspreekpunt dat iedere jongere leert, informeert, inspireert en motiveert om de beste versie van zichzelf te worden. PEP! ijvert voor meer jongeren die een diploma behalen in een studierichting die bij hen past en meer jongeren die de stap zetten naar het hoger onderwijs. Ze maken gebruik van herkenbare rolmodellen om jongeren soft skills en hard skills bij te leren. Daarbij leggen ze de lat hoog, zowel voor de jongeren als voor zichzelf.

12:30 Lunch - verzorgd door Sense

13:30 Op bezoek bij Rising You

Dat in Antwerpen een nieuwe klim- en opleidingszaal opent waar ze vluchtelingen leren klimmen en naar een job als hoogtewerker opleiden. We horen Pia Plasmans vertellen over het succes tot dusver, de uitdagingen die er zijn en de plannen voor de toekomst. Als het goed is krijgen we ook te zien hoe de nieuwe werking er uit zal zien waarin fitness centraal staat.

15:15 Afronding

De eindmeting. Reflectie op de bezochte cases. Wat steken we van elkaar op? Oogst van indrukken, ideeën en activiteiten. Welke toekomstige acties kan je opzetten?

Afsluitende borrel

16:30 Einde programma