Succesverhaal: De Oude Keuken
Brigitte van Campen van De Oude Keuken was deelneemster van het Spark Social Enterprise Accelerator programma. Zij vertelt over haar sociale onderneming en haar ervaring met het accelerator programma.
De Oude Keuken is een leerwerkrestaurant op het landgoed Duin en Bosch in Castricum/Bakkum, gevestigd in de voormalige keuken van het psychiatrisch ziekenhuis Dijk en Duin. Oprichtster Brigitte van Campen is in 2009 begonnen met een theehuis in een leegstaand boerderijtje, als burgerinitiatief. "Er werd een nieuwe bestemming gezocht voor het boerderijtje, ik heb toen samen met Haya Hinten opnieuw een theehuis opgericht waar mensen met een psychiatrische achtergrond en licht verstandelijke beperking mee konden werken en weer meetellen in de maatschappij", vertelt Brigitte. Dit was vanaf het begin een groot succes, er kwamen veel gasten op af en uiteindelijk kwam er een cateringopdracht van het PWN bezoekerscentrum. "We zijn daar lunches gaan cateren met de bakfiets, dat heeft onze groei zeer bespoedigd waardoor we op zoek moesten gaan naar een groter onderkomen."
Het restaurant is nog steeds een stichting, maar gaandeweg kwam Brigitte erachter dat het eigenlijk een sociale onderneming is. "We verdienen wel geld, maar de winst zit hem in de maatschappelijke bijdrage die we leveren: we willen puur meer leer- en werkplekken realiseren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt", aldus de oprichtster. In 2014 is De Oude Keuken verhuisd naar de huidige locatie: de voormalige keuken van het psychiatrisch ziekenhuis, een rijksmonument van ruim 100 jaar oud. "Hier hebben we kunnen groeien en zijn we echt een restaurant geworden met avondopening, meer werkplekken, veel meer gasten, vergaderingen, evenementen en kleine festivalletjes", deze groei zorgde voor behoefte naar meer professioneel personeel die de medewerkers met een beperking begeleiden. De Oude Keuken heeft leermeesters in dienst, ook voor leerlingen van bijvoorbeeld het ROC. "Leerlingen kunnen hier hun diploma halen en echte stappen zetten", vertelt Brigitte trots.
Ambitie om te groeien is er nog steeds, De Oude Keuken voert onderzoek uit naar de mogelijkheden van een naastgelegen zaal om meer gasten naar het restaurant te trekken. "Hoe meer gasten, hoe meer omzet en hoe meer werkplekken we kunnen creëren en leerlingen we kunnen begeleiden", aldus Brigitte.
We verdienen wel geld, maar de winst zit hem in de maatschappelijke bijdrage die we leveren.
Brigitte is destijds benaderd voor het accelerator programma: "Eerst dacht ik: waar haal ik de tijd vandaan? We zitten ook heel lokaal, dus wat heb ik aan een Europees programma? Ik ben mijn bestuur dankbaar dat zij mij gestimuleerd hebben om mee te doen, het was heel leuk en leerzaam". Het meest waardevolle aan het programma vond Brigitte het contact met andere sociaal ondernemers, de inspiratievolle bijeenkomsten en safari's naar het buitenland. Vooral de safari-reis naar België is haar bijgebleven: "De reis was heel innovatief en jong gepresenteerd, met erg leuke werkvormen. Je stapt echt uit je business en neemt de tijd om je onder te dompelen." Brigitte vind dit een belangrijke les die ze door het programma heeft geleerd, je eigen omgeving los durven te laten en opgaan in andermans ervaring. "Durf te vragen en je eigen ervaring te delen, je denkt snel dat je niet zoveel voorstelt als kleine sociale onderneming, maar je stelt meer voor dan je denkt en daar kunnen anderen ook van leren", vertelt Brigitte.
Sinds haar deelname aan het accelerator programma heeft De Oude Keuken een subsidie gekregen om een kijkje te nemen bij internationale collega sociaal ondernemers. "Het Spark programma heeft hier zeker aan bijgedragen, ik heb veel gehad aan het netwerk dat ik heb opgebouwd via Spark", vertelt Brigitte. Elke deelnemer van het programma heeft een coach tot zijn of haar beschikking gehad: "Het was heel fijn om met iemand van buitenaf te kijken naar je cijfers en vraagstukken. Ik hoor van mijn collega-ondernemer dat ik daardoor geprofessionaliseerd ben in de wijze waarop ik het bedrijf leidt, afstand neem en beslissingen neem."
Brigitte wil aan startende sociaal ondernemers meegeven dat het belangrijk is om er volledig voor te gaan, om hulp te durven vragen en ervaringen te delen: "Als er een mogelijkheid ontstaat om aan een dergelijk programma mee te doen, dan moet je dat zeker doen!"