Succesverhaal: Deksels Lekker
Stefan Hogervorst van Deksels Lekker was deelnemer van het Spark Social Enterprise Accelerator programma. Hij vertelt over zijn sociale onderneming, zijn ervaring met het accelerator programma en tips voor startende sociaal ondernemers.
Kan je iets vertellen over je sociale onderneming? Hoe is zij ontstaan, hoe lang bestaat de onderneming? Waar sta je nu als je dit vergelijkt met hoe je bent begonnen? Wat wil je bereiken met je onderneming?
Deksels Lekker is een cateringbedrijf met een sociaal gezicht. Ontwikkeling van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt staat centraal en natuurlijk ook de verse, gezonde en (h)eerlijke producten van Deksels Lekker. Met de bakfiets worden de bestellingen binnen Houten rondgebracht. Ik heb zelf al 15 jaar ervaring met zorg en horeca: ik heb bij Reinaerde en Philadelphia Zorg gewerkt. Naast het project eetcafé t Atelier was ik 10 jaar geleden samen met Philadelphia Zorg een nieuw project gestart in het oude station in Houten. Deze werd vanwege spoorverdubbeling op wielen gezet. Ik heb het hele concept mogen bedenken en uitwerken: een kleinschalig congrescentrum met cateringmogelijkheden. Dit was voor mij bedoeld als groeiproject, maar dit lukte niet binnen een zorginstelling. Omdat ik al een groot netwerk had binnen Houten en verder graag mij wil ontwikkelen ben ik zelfstandig gegaan als Deksels Lekker. Dit bedrijf heb ik nu 2 jaar. Het eerste jaar was zwaar met het huren van een lunchroom in een winkelcentrum. Deze locatie heb ik gelukkig over kunnen dragen naar een andere ondernemer. Nu zit ik met mijn bedrijf in het theater Aan de Slinger van Houten. Dit is een toplocatie!
Momenteel gaat het zo goed dat ik een medewerker kan aannemen, en om nog aan acquisitie en klantenbinding te doen (en op vakantie te kunnen).
Ik wil een rustige gestage groei bereiken met mijn bedrijf, stabiliteit en het innemen van mijn plaats binnen Houten: een duidelijke plek hebben binnen Houten en bekend zijn met de werkzaamheden die we doen.
Waarom besloot je deel te nemen aan het Spark Accelerator programma?
Ik ben erg voor verdere ontwikkeling. Je bent nooit te oud om te leren van elkaar en ik wilde graag samen met andere sociale ondernemers sparren en kijken waar zij tegen aan lopen. Ook vergt een sociaal bedrijf een andere manier van presentatie. Dat is even zoeken hoe: dus wat is je sociale impact?
Wat vond je het meest waardevol aan het Spark Accelerator programma?
De safari in Rotterdam en het systeem om te kijken hoe je bepaalde zaken op poten kan zetten binnen je bedrijf. Helaas ben ik daar nog niet enorm aan toe gekomen vanwege tijdgebrek...
Wat is een belangrijke les die je geleerd hebt?
Ik heb geleerd om rustig te groeien, stabiliteit te vinden en sociale impact te meten om zo effect te maken op de omgeving.
Hoe heeft het Spark Accelerator programma een positieve bijdrage geleverd aan de groei van je sociale onderneming?
Actief blijven op het gebied van marketing, presentatie, impactmeting etc. om naar buiten toe te laten zien waarom je er mag zijn met je bedrijf en wat je voor klanten en omgeving kan betekenen.
Wat zou je andere startende sociaal ondernemers mee willen geven?
Een sociaal bedrijf starten is meer dan idealisme. Er moet ook een goed businessmodel achter zitten waarmee je daadwerkelijk je salaris mee kan verdienen.
Stefan Hogervorst - Deksels Lekker