Succesverhaal van Ressies Redesign

04-02-2020

Carlijn Lotte Bartels was deelneemster van het Spark Social Enterprise Accelerator programma. Ze vertelt over haar sociale onderneming, Ressies Redesign, en over haar ervaring met het accelerator programma. 

Ressies Redesign is ontstaan dankzij de surf-poncho, oftel omkleed handdoek. Toen Carlijn begon met surfen, waren er al verschillende omkleed-poncho's op de markt te vinden: "Deze waren voornamelijk van zwarte en blauwe badstof en dan het liefst met een groot logo vol op de borst. De poncho was nogal saai, zeker omdat iedereen dezelfde leek te hebben". Om die reden is Carlijn zelf van kleurrijke handdoeken een badstof poncho gaan samenstellen, met een te gek resultaat. Anderen raakten ook enthousiast en toen is de eerste kleine productie surf-poncho's gestart in een sociaal naaiatelier. Inmiddels is de collectie uitgebreid met onder andere tassen, kleding, strandstoelen en portemonnees.

Het merk combineert haar liefde voor design en respect voor de planeet door restmaterialen te gebruiken én de producten worden geproduceerd in samenwerking met sociale werkplaatsen (vier verschillende sociale ateliers). Op deze manier wordt er meer werkgelegenheid gecreëerd voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit verschilt per opdracht die Ressies Redesign uitvoert, zo was er van de zomer een opdracht van de Biologische Noordermarkt in Amsterdam: "Het leuke van de Noordermarkt opdracht was, dat we drie deelnemers van het naaiatelier Kunst om de Hoek hebben leren naaien voor deze opdracht. Eén van deze deelnemers kan zijn benen niet gebruiken en naait nu door het voetpedaal met zijn hand te besturen, zo tof!", aldus Carlijn. 

Adem in, adem uit, neem af en toe een pauze en doe wat je leuk vindt! 

"Ik had eigenlijk geen idee wat ik aan het doen was, ik kon wel wat hulp en coaching gebruiken, haha", vertelt Carlijn als de reden dat ze deel is gaan nemen aan het accelerator programma. Carlijn noemt zichzelf dan ook de 'accidental entrepreneur', één van de type ondernemers die in een sessie behandeld waren: "De ondernemer die (bijna) per ongeluk een onderneming is gestart. Ik wist meteen, dit ben ik." Carlijn vertelt dat de passie en drive die hiermee gepaard gaan juist zorgen dat het moeilijke begin als ondernemer vol te houden is.

De bijkomende gevolgen van het programma vond Carlijn het meest waardevol: "De saamhorigheid van de ondernemers, het luisterend oor, het leren van de 'fuck-ups' van je medecursisten, de wijze raad en bemoedigende schouderklopjes die elke bijeenkomst werden gedeeld". Carlijn vertelt dat deelname aan het programma haar vertrouwen heeft gegeven en heeft geleerd om te delegeren en samenwerken: "Ik heb door het programma veel andere ondernemers leren kennen en er zijn onder andere app-groepjes ontstaan waarin we elkaar om hulp vragen en advies geven." 

Op de vraag wat Carlijn aan andere startende sociaal ondernemers wilt meegeven, antwoordt ze: "Hou vol, haha. Soms voel je je onzeker en heb je het gevoel een roepende in de woestijn te zijn waar niemand op zit te wachten, maar als je gelooft in wat je doet en het je gelukkig maakt, hou vol. Adem in, adem uit, neem af en toe een pauze en doe wat je leuk vindt!"