Artikel van INTO Business: De groene kracht van community

10-07-2019

Jan Feenstra van Rabobank, partner van Circulair Ondernemen Kennemerland, schrijft over zijn bezoek aan IJsland en haar 100% hernieuwbare energievoorzieningen: een belangrijk thema binnen Circulair Ondernemen Kennemerland. 

Lees verder voor het gehele artikel.

Onlangs was ik op korte vakantie op IJsland. Een eiland met een indrukwekkende natuur en landschap. Doordat IJsland op een breukvlak tussen twee continentale platen ligt is de hitte van de aarde heel dichtbij. Op veel plekken in het land zie je de rook uit het land komen.

Reykjavik is dan ook vrij vertaald 'baai van de rook'. IJsland profiteert hiervan waardoor hun energievoorziening ondertussen 100% hernieuwbaar is. Naast het toepassen van geothermie heeft IJsland veel mogelijkheden van witte energie door de ontelbare watervallen die het land kent.

IJsland is in oppervlakte bijna drie keer zo groot als Nederland en heeft slechts twee keer zoveel inwoners als Haarlem. Als klein land weet het dat het afhankelijk is van het buitenlandse partners. De kredietcrisis is daar zoals we weten enorm hard ingeslagen. Hun banken waren in verhouding te groot en hadden teveel risico genomen. Het is indrukwekkend om te zien hoe snel het land daarvan hersteld is, vooral door het samen te doen. De IJslanders zijn een hechte gemeenschap en samen hebben ze de pijn genomen en verder ingezet op duurzame energie. De kennis expoteren ze nu en de goedkope schone energie trekt datacenters aan. Daarnaast is toerisme een belangrijke inkomstenbron voor het land.
De trots uit zich ook in de prestaties op sportief gebied, in voetbal en zelfs golf. Het is in principe al knap dat ze elke keer weer goed meedoen met het Eurosongfestival, over smaak valt natuurlijk te twisten. Afgelopen 17 juni vierde IJsland uitbundig haar 75ste verjaardag (onafhankelijkheid van Denemarken).

In Nederland en in Haarlem is de uitdaging en ambitie van de energietransitie groot. Voor geothermie moeten we minimaal 4 kilometer boren waardoor de kosten per kilowattuur een stuk hoger (circa 8 keer) liggen dan op IJsland. Wij kunnen natuurlijk ook zon en wind inzetten en die voorbeelden zien we steeds meer. Circulair ondernemen, iets wat per definitie vanuit gezamenlijkheid opgepakt moet worden, is een belangrijke driver in de energietransitie. Daarbij kent Haarlem een sterke gemeenschap en ben ik ook trots op de onlangs gestarte Vereniging Circulair Ondernemen Kennemerland. Deze is ontstaan op initiatief van Spaarnelanden, Rabobank, InHolland, de Stadsgarage, de Gemeente Haarlem en natuurlijk de Industriekring Haarlem. Doel van de vereniging is ondernemers gezamenlijk concrete stappen te laten zetten naar een duurzamere bedrijfsvoering.

De afgelopen maanden heb ik veel Haarlemse ondernemers gesproken en zij gaven aan dat ze intrinsiek gemotiveerd zijn om hun bedrijfsproces te verduurzamen maar niet altijd weten hoe. Ze vertelden verder dat hun klanten steeds meer eisen stellen en dat medewerkers ook bewuster worden op dit thema. Samen kunnen we die stappen zetten. Daarbij zijn er in Haarlem veel randvoorwaarden aanwezig, zoals een ambitieuze gemeente, het nieuwe c-district, het Maak-terrein en een vooruitstrevende omgevingsdienst. Kortom, met dit thema kan Haarlem leidend worden en zich goed positioneren binnen de Metropool Regio Amsterdam.

Auteur: Jan Feenstra in INTO Business Magazine