Blog André Brasser - Kortrijk

14-10-2019

Kortrijk? Dat is een bord langs de snelweg door België richting Frankrijk. Vaak gezien, maar nooit gestopt. Totdat we met de Stadsgarage een succesvolle poging ondernemen om samen met de Coöperatie Kennemer Energie en de gemeente Haarlem mee te doen in een Europees programma rond de energietransitie: Empower the Citizens. Want waar houdt die zijn eerste bijeenkomst voor alle partners? Inderdaad. 

Zo kan het gebeuren dat Andries, Pieter, Sam en Eline en ik op een late zondagavond een keer wel de afslag Kortijk nemen. Andries en ik worden afgezet bij een Bed and Breakfust in een donkere wijk en moeten tot de volgende ochtend wachten om een blik op Kortrijk te kunnen werpen. Wat blijkt? Kortrijk is een goed gekozen plek om het over transities te hebben. De wandeling langs de Leie voert ons van nieuwe en wat minder nieuwe buitenwijken via de historische binnenstad naar hip te noemen industriële plekken waar het nieuwe leven bruist.

In één van die gebouwen treffen we onze Haarlemse partners. En met hen de andere deelnemers in het project. Bij elkaar wel zo'n dertig mensen verdeeld over vijftien partners uit vier landen. Met z'n allen gaan we op zoek naar methoden waarmee mensen als jij en ik hun eigen energie kunnen opwekken en verhandelen. In Haarlem weten we daar al het nodige van: in de stad zijn acht burgerinitiatieven er in geslaagd om een gezamenlijk zonnestroomdak te installeren op een gebouw bij in de buurt. Op het Seinwezen, huis van de Stadsgarage, ligt sinds 2015 het eerste. In Denemarken is er een wijk waar buren samen hun warmte opwekken, en ook in Engeland en België wordt er gesleuteld aan de energieopwekking van het volgende decennium. Inspirerend. En met zijn transformatie van historische Vlaamse stad naar hippe industriële plek biedt Kortijk daarvoor het juiste decor. Eigenlijk is het één grote Stadsgarage waarin we ons de komende drie jaar in gaan begeven. Een mooi vooruitzicht!

André Brasser is één van de oprichters van Stichting Stadsgarage. Bekijk hier het hele team.