Aanbod
Samen werken aan een sterke impacteconomie
Stichting Stadsgarage is sinds 2015 de werkplaats voor organisaties die in hun stad of regio succesvol willen bijdragen aan het realiseren van duurzaamheidsdoelstellingen (SDG's). De Stadsgarage ontwikkelt, organiseert en ondersteunt succesvol multistakeholderprojecten in de regio. We verbinden kennis, kunde en kapitaal door de beste lokale en landelijke partners samen te brengen. Zo bouwen we sterke regionale ecosystemen en realiseren we betekenisvolle actie- en innovatieprogramma's, circulaire ketensamenwerkingen en duurzame oplossingen voor overheden en organisaties.
Samen vooruitgang boeken
De transitie naar een inclusieve, circulaire en duurzame economie vraagt om een gerichte, regionale aanpak. De Stadsgarage biedt een bewezen methode om impactvolle ondernemers te ondersteunen en een sterk regionaal ecosysteem te ontwikkelen waarin sociaal ondernemerschap floreert.
Wij nodigen gemeenten, ondernemers en maatschappelijke partners uit om samen met ons een op maat gemaakt Actieprogramma Impact Economie te ontwikkelen en uit te voeren. Dit programma helpt bij het versterken van bestaande organisaties, vergroot de marktkansen van impactondernemers, verbindt stakeholders en faciliteert financieringsmogelijkheden.
Wij versterken duurzame ondernemers en bouwen aan een circulaire en inclusieve economie. Dit doen we door ondersteuning bij duurzaamheids- en sociale certificeringen zoals B Corp, Social Handprint, Code Sociale Ondernemingen (CSO) en Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO). Daarnaast bieden we trainingen en coaching om ondernemers te helpen hun impact te vergroten.
We versterken netwerken door bedrijven met een SROI-verplichting of die duurzaam willen inkopen te koppelen aan impactondernemers en vergroten de zichtbaarheid van duurzame initiatieven via marketing, evenementen en netwerkbijeenkomsten. Zo stimuleren we structurele samenwerking en bouwen we aan een toekomstbestendige economie.
Aanpak en instrumenten
Hoe werkt het?
Ondersteuning en tools
Om impactondernemers optimaal te ondersteunen, bieden wij diverse hulpmiddelen en diensten. Wij organiseren trainingen, webinars en coachingsessies om ondernemers te begeleiden in hun ontwikkeling. Daarnaast fungeren wij als centraal informatiepunt via onze Impact Helpdesk, waar ondernemers terechtkunnen met vragen en advies kunnen krijgen. Verder hebben wij een inkoopplatform ontwikkeld om regionale impactondernemers beter zichtbaar te maken en helpen wij bij het verkrijgen van financiering en subsidies om hun initiatieven te realiseren.
Meerjarenprogramma
Elk jaar stellen we een gevarieerd programma samen om impactondernemerschap te stimuleren en te versterken. Dit omvat kennissessies en leergangen om bedrijven te ondersteunen bij certificeringen, masterclasses en meet-ups over relevante impactthema's en netwerkevenementen die de samenwerking tussen ondernemers en stakeholders bevorderen. Daarnaast zetten we inspirerende cases in de spotlight met een succesvolle communicatiestrategie en kunnen we een ondernemersprijs uitreiken aan bedrijven die met hun impact uitblinken binnen hun sector.
Monitoring en rapportage
Om transparantie te waarborgen en de voortgang te meten, hanteren wij een systematische aanpak voor monitoring en rapportage. We houden nauwkeurig bij welke resultaten worden behaald en maken hierover heldere verslaglegging. Periodiek evalueren we samen met gemeenten en andere partners de voortgang, zodat we op basis van data en inzichten onze aanpak verder kunnen verbeteren. Daarmee kunnen we optimaal inspelen op de behoeften van ondernemers en overheden in de regio én benutten we de kansen die de lokale context daarvoor biedt.
Innovatie GoLab
Om echte impact te realiseren, starten we vaak met het organiseren van een GoLab: een innovatielab waarin bedrijven, initiatiefnemers, overheden en kennisinstellingen samenwerken aan duurzame en circulaire oplossingen. Tijdens een GoLab brengen we potentiële ketenpartners bijeen om gezamenlijk aan circulaire innovaties te werken. Ook biedt het een platform om met stakeholders uit de impacteconomie te verkennen hoe het ecosysteem verder versterkt kan worden. Samen identificeren we benodigde tools en leggen we de basis voor een meerjarenprogramma met structurele impact.
Elke doelstelling vraagt om een eigen aanpak. Daarom vormt een GoLab de eerste stap naar gezamenlijke impact: een resultaatgerichte samenwerking waarin belanghebbenden zich verenigen rondom een gedeeld vraagstuk. Samenwerking binnen ecosystemen ontstaat niet vanzelf. Met de GoLab-methode brengen we de juiste partijen samen en zetten we beweging in gang, afgestemd op lokale mogelijkheden. Vanuit die basis ontwikkelen we wat nog ontbreekt, maar essentieel is. Dit proces doorbreekt beperkende gewoonten en leidt tot concrete afspraken, actieprogramma's en vernieuwende werkwijzen die aansluiten bij de uitdagingen van ondernemers, kennisinstellingen en overheden.
Succesvol circulaire ketensamenwerkingen opzetten
Stadsgarage ondersteunt bij het opzetten van circulaire ketensamenwerkingen door partijen uit verschillende sectoren bij elkaar te brengen en een gezamenlijke visie en aanpak te ontwikkelen. We faciliteren het proces van idee tot uitvoering, helpen knelpunten in de keten te doorbreken, ondersteunen bij financiering en creëren ruimte voor nieuwe verdienmodellen. Met onze expertise in ecosysteemontwikkeling en innovatieve samenwerkingsvormen begeleiden we bedrijven, overheden en kennisinstellingen naar duurzame, schaalbare oplossingen. Zo bouwen we samen aan een toekomstbestendige en circulaire economie.
Regionale coalities & Community of Practice
Hoe beter bedrijven, overheden, onderwijsinstellingen en bewoners elkaar weten te vinden, hoe succesvoller zij ondernemerschap kunnen inzetten om maatschappelijke problemen aan te pakken. Dat hebben we geleerd in Haarlem en Kennemerland.
We hebben ook geleerd dat zo'n aanpak overal mogelijk is. Elke regio heeft zijn eigen "ecosysteem" van meer of minder samenwerkende partijen. Als de samenwerking daarin goed draait, zijn bewoners meer betrokken, leveren lokale overheden meer inspanning en ondersteuning, denken onderwijsinstellingen sterker mee, is financiering beter beschikbaar en bereiken bedrijven meer omzet met hun producten en diensten. Stadsgarage heeft tools, programma's en kennis ontwikkeld om zo'n regionale coalitie te bouwen.
Elke regio vraagt zijn eigen benadering. De cultuur en de problematiek verschillen en de aanpak dus ook. Om die reden heeft Stadsgarage het initiatief genomen om vanuit de City Deal Impact Ondernemen een landelijke Community of Practice "Regionale Impactcoalities" op te zetten. Daarin delen regio's uit het hele land hun kennis en ervaring en worden goede voorbeelden in de ene regio, toepasbaar in een andere.
Voorbeelden van projecten en resultaten
Samen impact maken?
Wil je samenwerken aan een inclusieve, circulaire en duurzame economie? Neem contact met ons op en ontdek hoe wij samen impact kunnen maken!