Succesverhaal: Geert Kloppenburg

24-10-2019

Geert Kloppenburg van www.geertkloppenburg.nl was deelnemer van het Spark Social Enterprise Accelerator programma. Hij vertelt over zijn sociale onderneming en zijn ervaring met het accelerator programma.

Geert Kloppenburg houdt zich al enige tijd bezig met het duurzaam bereikbaar houden van metropool gebieden, dit is bij hem ontstaan sinds de dieseltaxi's bij Amsterdam Centraal geen korte ritten meer aan wilden nemen. "Zo rolde ik eigenlijk in het ondernemerschap, ik heb een fabriek opgericht waar tuk tuk's elektrisch werden gemaakt en ik ben strategisch adviseur geworden omdat ik met veel verschillende dingen rondom vervoer bezig ben", aldus Geert. Hij adviseerde en begeleidde een aantal startende ondernemers op het gebied van vervoer en zo is uiteindelijk www.geertkloppenburg.nl ontstaan. Geert adviseert nu ook overheden hierin en is publicist geworden: "Ik probeer mensen te inspireren door middel van podcasts, om op een andere manier naar stad en mobiliteit te kijken: hoe houd je die bereikbaar en leefbaar?"

Geert werkte af en toe in het huis van de Stadsgarage: het Seinwezen. Hij is destijds benaderd om met zijn business deel te nemen aan het Spark Accelerator programma: "Ik was toendertijd bezig om mijn website scherp te krijgen, wat wil ik bereiken en welke punten zijn belangrijk? Het programma leek me erg nuttig voor deze fase en ik dacht: waarom ook niet?". De safari naar België vond Geert het meest waardevolle van het programma, waarbij de deelnemende sociaal ondernemers uit België, Engeland en Nederland bij elkaar kwamen om te delen en van elkaar te leren. "Je eigen verhaal verwoorden en het horen van het verhaal van anderen is dan heel nuttig: door naar anderen te luisteren kun je jezelf ook verbeteren", licht Geert toe. Hierin ziet Geert ook een belangrijke les die hij geleerd heeft door het programma, namelijk het concretiseren van wat je doet: "Het is heel belangrijk dat je in een korte pitch kan vertellen waar je voor staat en wat je doet."

Door naar anderen te luisteren kun je jezelf ook verbeteren.

Sinds zijn deelname aan het Spark Accelerator programma heeft Geert zich verder ontwikkeld als publicist en is voor BNR Nieuwsradio podcasts gaan maken over stad en mobiliteit, waarbij onder andere interviews af worden genomen met inspirerende personen. De podcasts streven naar sociale impact: luisteraars inspireren om hun stad anders vorm te gaan geven. De podcasts worden zo goed beluisterd dat mensen bereid zijn om te betalen voor aanwezigheid in de podcasts: hun verhaal komt goed voor de bühne, ze worden kritisch ondervraagd en ze leren van de verschillende ondernemers en wetenschappers die met elkaar ingaan op een bepaald thema. "Dat vind ik eigenlijk het allerleukste, het heeft niet alleen effect voor de ondernemer of de wetenschapper die ik interview, maar ze bouwen ook verder op elkaar", vertelt Geert.

Geert wil andere startende sociaal ondernemers meegeven dat het belangrijk is om tastbaar en concreet te maken wat je doet, waarbij geld verdienen ook van belang is. "Ik merk dat sociaal ondernemers erg bevlogen zijn omdat ze iets moois en iets heel goeds doen, maar dat betekent ook dat je geld moet verdienen en een sustainable model moet opzetten om te kunnen groeien. Ook dat is sociaal: je zorgt voor meer werkgelegenheid je kan meer sociaal nuttige dingen doen", licht Geert toe.