Mantelzorg ontwerp/ondernemerschapstraject
De oplossing moet voldoen aan een aantal randvoorwaarden namelijk: De oplossing is gericht op de wijk (Haarlem Schalkwijk) en heeft een dien en verdienmodel om te zorgen voor een duurzame verankering in de wijk. Daarnaast staat de behoefte van de mantelouder centraal.
We hebben aan de hand van een zogenoemde "klantreis" interviews afgenomen bij meerdere ervaringsdeskundigen (mantelouders) en zorgprofessionals. Dit heeft ons inzicht gegeven in de wereld van de mantelouder met als resultaat een helder beeld van de aspecten die goed gaan, de aandachtspunten waar de ouders tegenaan lopen en de behoeften die zij hierbij hebben.
"Hoe kunnen we mantelouders eigenregie geven op hun levenspad, zodat ze:
in hun kracht kunnen staan;
hun kinderen in hun kracht kunnen zetten;
hun dromen van een mooi leven samen waar kunnen maken."
Met deze vraag zijn we in cocreatie, via meerdere creatieve werkvormen, zoals design thinking, gaan toewerken naar mogelijke oplossingen. Divergeren en convergeren. Inzoomen en uitzoomen. Uit de concepten die het team heeft opgeleverd, hebben we de belangrijkste elementen uitgelicht. Vervolgens hebben we de elementen beoordeeld op de impact/inspanning matrix. De elementen met een hoge impact en lage inspanning vormen de basis voor de vervolgstap richting de oplossing.
Middels een storyboard hebben we de oplossing meer handen en voeten gegeven. Welke stappen doorlopen de mantelouders bij het zoeken, ontvangen en gebruiken van de oplossing. En wat is daarbij nodig? Belangrijke elementen in de oplossing zijn het delen van kennis en ervaringen van mantelouders ofwel de persoonlijke verhalen, creëren van bewustwording op het gebied van mantelzorg in de wijk en het realiseren van eenduidig loket in de wijk voor ouders waar ze gehoord worden en ondersteuning kunnen krijgen (one-stop shop).